
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet … over het waarderen van de onderlinge verschillen
Ik durf te stellen dat 80% van de gevallen van onbegrip, misverstanden en conflicten tussen teamleden, ligt aan het doen van aannames.
Als teamontwikkelaar start ik een Team Ontwikkeltraject vaak met het begrip perceptie; de subjectieve interpretatie van elk mens. We zijn tenslotte allemaal anders ‘gebakken’ en opgegroeid. Hebben verschillende ervaringen en perspectieven. Die combinatie maakt je uniek, met unieke talenten én valkuilen.
Een oordeel is zó geveld
De perceptieladder van Chris Argyris is een mooi model om in te zien hoe jij jouw ladder beklimt. Dit gaat overigens razendsnel en gebeurt tig keer per dag. Denk maar eens aan die nieuwe manager die jou voor de 3e keer al pratend in de gang straal voorbijloopt. Gedachten lopen uiteen van: hij vindt mij niet belangrijk, wat een aso of hij is nieuw en kent me nog niet.
De valkuil van de reflectieve loop
Wellicht herken jij jezelf ook in één van deze gedachten? Heb je daarna je perceptie nog eens gecheckt door het gesprek aan te gaan? Dat stukje is cruciaal en slaan we vaak over, want het is al zo druk of we houden de relatie liever ‘goed’. Tja, wat is dan goed? Nog een paar keer zo’n situatie en zo ontstaat de reflectieve loop, waarin je overtuigingen invloed hebben op de gegevens die je de volgende keer selecteert.
Van binnen stapelen de aannames zich op en word je perceptie bij het minst of geringst verder bevestigd. Met als gevolg dat je je ernaar gaat gedragen. Want ons gedrag wordt gestuurd door de perceptie die we van de ander hebben.
Waardevrij luisteren maakt het verschil
Als je wél de moeite neemt om open vragen te stellen en waardevrij te luisteren, wordt je regelmatig verrast met de uitleg van de ander. Dan ontstaat een perceptieshift. Een ‘o zit dat zo’ en stel je je mening en daarmee je houding en gedrag naar de ander bij. Door de moeite te nemen om in gesprek te gaan, ontstaat meer vertrouwen en verbinding. Begrip voor hoe het écht zit en een nieuw perspectief.
We can agree to disagree and both be right
Teams die dit consequent toepassen, staan steviger en hebben meer impact. Zij zijn zelfbewuster, effectiever en afgestemd op de ander. Ze nemen meer verantwoordelijkheid en waarderen de onderlinge verschillen. En ze realiseren zich dat echte samenwerking vooral zit in de bereidheid om voor elkaars ideeën open te staan (zonder het er persé mee eens te hoeven zijn).